European Prize for Applied Arts 2021

Ειμαι για δευτερη φορά υποψηφια για το European Prize for Applied Arts με τα έργα μου St. Barbara και Trintity of Cats. Η εκθεση με τα εργα των 54 υποψηφίων απο ολες τις κατηγορίες των εφαρμοσμένων τεχνών δλδ υφασμα, κοσμημα, κεραμικη, γυαλί, εγκαινιαζεται στις 12 Δεκεμβριου στο Museum of Arts της πολης Μον στο Βελγιο. Εχοντας επιλεγεί και στην προηγούμενη ευρωπαϊκή Τριεναλε – Μον/Βελγιο και Κιλκενυ-Ιρλανδια – το 2018, μπορώ να βεβαιώσω ότι οι δυο εκθεσεις και ο καταλογος που τις συνοδευε ήταν αψογες.

Νομιζω ότι εχει σημασία να πω δύο λογια για τα εργα μου Αγία Βαρβαρα και Τριαδα των Γατών που μου εδωσαν την προκριση μεταξύ άνω των 600 αιτησεων για μια απο τις 54 υποψηφιότητες

Μεταφραζω το σκεπτικο μου, το οποιο συνοδευε τις φωτογραφίες των εργων:

Κρυμμενη κι αποστερημένη

Η τριάδα ως απεικονιση του Θεου ειναι θεμελιωδους σημασίας στον Χριστιανισμό. Τριαδες προϋπηρχαν στην αρχαία Αιγυπτο και Ελλαδα, ενώ οι θεοι ειχαν το προσωπο και ανθρωπων και ζωων.

Πολύ πριν ο Paul Cézanne δωσει το εναρκτηριο λακτισμα στο κινημα του μοντερνισμού, οι Ορθοδοξοι ιστορητές των εικονων χρησιμοποιησαν μια κυβιστική προσεγγιση για να αποδωσουν τον ογκο, το βαθος, τη συνεχεια και τον χώρο.

Αντικαθιστώ τις τεχνικές της ορθοδοξης εικονογραφίας: εγκαυστική, ψηφιδωτό ή νωπογραφία, με το κεντημα πανω σε χαρτί και υφασμα.

Ο αποκλεισμος των γυναικών απο θεσεις ισχυος μετά την ιδρυματοποιηση της χριστιανικής εκκλησίας στους πρωτους αιωνες μ.Χ. αντανακλάται στο εργο μου „St.Barbara“.Το εργο ειναι μια τριαδα που απαρτιζουν γυναικες. Συμφωνα με τον θρυλο που απηχεί παλαιοτερες παραδόσεις, η Αγία Βαρβαρα – που εικονιζεται επισης ως πυργος με τρια παραθυρα – ειναι μια αλληγορία για τον Θεό. Το επιστηθιο κοσμημα αποτελείται απο παλαιοτερα πορτραιτα της St.Barbara, τα οποια κατεστρεψα και επανασυνεδεσα, ωστε να υπονοησω τον αρχικο ρολο που επαιξαν οι γυναικες στην χριστιανική λατρεία, ρολος που σημερα παραμενει κρυμμενος.

Η „Trinity of Cats“ αναφερεται στην αγαπη μου για τα ζωα και στο σεβασμό για τα δικαιωματα τους. Οι αρχαίοι πολιτισμοι λατρευαν την ιερότητα ολης της δημιουργίας. Αργά, αλλα σταθερά, οι ανθρωποι αρχιζουν να αντιλαμβανονται οτι η γη δεν τους ανηκει. Αντιθετως, μοιραζονται την ιδια μοιρα με ολα τα πλασματα.

Στο επομενο τευχος του περιοδικού SMCK #Greece_200 που θα κυκλοφορησει στο τέλος Ιουνίου, φιλοξενουμε συνεντευξη με τον εικαστικο Thomas Xenakis που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιεί το ιδιωμα της Ορθοδοξίας στη συγκλονιστική του ζωγραφική και κατασκευές. Συναντηθηκαμε ως Φουλμπραιτερς στην Ουασιγκτον το 2008 και το εργο του έμεινε ανεξιτηλο στη μνήμη μου.

Κανω αυτή την παρενθεση, για να αναφερω μονο τον τιτλο της συνεντευξης του: The iconography of Orthodoxy is just beginning to appear in the mainstream

και να προσθεσω: Ποσο ατυχής ειναι μια χώρα, οταν συμπλεγματικοι, χολωμένοι, τεχνοϊστορικά ασχετοι και ιδεολογικά passé, απο θεσεις ισχυος, περιφρονούν τους ανυπερβλητους θησαυρους της, αυτους που μπορούν να της ανοιξουν τις πορτες της διεθνους πρωτοπορίας.

Ευτυχώς, στην περιπτωση μου, το World Crafts Council Europe ειχε αλλη γνώμη για την Ορθοδοξία και την εξελισσιμοτητα της εικαστικής και θεολογικής της έκφρασης.

Την επιτροπη, σε αυτη την κριση, αποτελουσαν:

•Ms Hélène Martiat,Inspector in the artistic education of the Federation Wallonia Brussels and President of BeCraft •Ms Laura Miguel, Vice-president of the World Craft Council and in charge of Fundersarte, department of Crafts Promotion at the EIO – School of Industrial Organization, under the Ministry of Economy, Industry and Competitiveness in Spain•Mr David Bielander, Jewellery designer•Ms Tania De Bruycker, Designer under the label of MdSt, Former director of the gallery Centrum Goed Werk especially specialized in ceramic and glass, and Former journalist and curator•Ms Marion Poortvliet, Founder of The Crafts Council Nederland, institution member of the World Crafts Council – Europe•Ms Ana Cristina Mendes, Coordinator of the Vocational training department in CEARTE, Professional Training Center for Crafts and Heritage, member of the World Crafts Council – Europe.Η εκθεση των υποψηφίων για το ευρωπαϊκο βραβείο θα πραγματοποιηθεί στην Grande Halle des Anciens Abattoirs de Mons (παλια σφαγεία της Μον, τωρα Μουσειο τεχνης της πολης) 12.12.2021 με 13.03.2022.

Εικονες/Photo credit: Christoph Ziegler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s