ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΜΑΣ. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το αναλυτικό κείμενο:

Εν μέσω λοκντάουν, ο εικαστικός Christoph Ziegler κι εγώ ξεκινήσαμε την έκδοση ενός τετραμηνιαίου, αγγλόφωνου περιοδικού με στόχο να ανιχνεύσουμε νέες καλλιτεχνικές και κοινωνικές τάσεις, να δώσουμε βήμα σε “outsiders“ και να αναδείξουμε τη σημασία των εφαρμοσμένων τεχνών στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Το πρώτο τεύχος του SMCK Magazine for Independent Artists (www.smck.org) – από το smack, τον ήχο της γροθιάς στα κόμιξ, και την γερμανική λέξη Schmuck/κόσμημα – κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2020 με θέμα το Σώμα (#body). Ο Covid-19 πλήττει σκληρά τον χώρο της τέχνης, προσφέρει όμως ευκαιρίες καινοτομίας – ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας και προβολής της τέχνης. Επιθυμούσαμε να μοιραστούμε εμπειρίες διαχείρισης της γενικότερης κρίσης – ταυτότητας και ευημερίας – των καλλιτεχνών. Κάποιοι κλάδοι τέχνης έχουν να επιδείξουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Χάρη στην προώθηση του και από τις διαδικτυακές πλατφόρμες: Klimt02 (Ισπανία), Res artis (Ολλανδία/Αυστραλία), Maja Houtman Newsletter (Ολλανδία), blog.craft2eu.net (Γερμανία) , αλλα και τη βιβλιθηκη του κοσμήματος στο Αμστερνταμ https://hedendaagsesieraden.nl/ καθε τευχος του SMCK έχει περί τις 10.000 επισκέψεις και άνω των 100.000 αναγνώσεων στο διαδίκτυο.

Στον χώρο των περιοδικών εκδόσεων τέχνης δεν σπανίζουν οι παρουσιάσεις των mainstream τάσεων ούτε τα δυσνόητα άρθρα, ακατάλληλα για τον μη ειδικό. Πιο δυσεύρετα είναι τα σχετικά με ενδιαφέρουσες “underground“ τάσεις, αλλά και συχνές εμπειρίες συναδέλφων: Γιατί πέφτουμε θύματα εκμετάλλευσης; Γιατί είναι ταμπού να μιλάμε για τα χρήματα και την τέχνη; Με ποιά κριτήρια μία γκαλερί Χ επιλέγει τους συνεργάτες της; κ.α.π.

Ο κλάδος του κοσμήματος, στον οποίο δίνουμε περισσότερο βάρος στις παρουσιάσεις μας, έχει μία ιδιαιτερότητα. Φορέσιμο αντικείμενο, συχνά φτιαγμένο από ακριβά υλικά, το κόσμημα δεν μπορεί να αγνοήσει την αγορά, την κρίση των πολλών. Τα αρχαϊκά θρησκευτικά και κοινωνικά κατάλοιπα που περιέχει στο ίδιο το concept της χρήσης του μπορούν να εμπνεύσουν ένα σύγχρονο καλλιτέχνη να αναζητήσει και στο δικό του μέσο την αδιάρρηκτη, αρχικά, ενότητα τέχνη, μεταφυσική, κοινωνία. Ο κλάδος δεν διακρίνεται ούτε για την υπερ-συγκεντρωση πόρων κι εκθεσιακών δυνατοτήτων στα χέρια λίγων που καθορίζουν τι είναι στη μόδα, όπως συμβαίνει αλλού. Οι ανεξάρτητες φωνές ακούγονται και τα κριτήρια καθιέρωσης είναι πιο αξιοκρατικά, πράγμα που δίνει μία αίσθηση ελευθερίας στους εικαστικούς που το επιλέγουν το κόσμημα ως μέσο έκφρασης. Αυτά είναι χρήσιμα διδάγματα για όλους ανεξαρτήτως κλάδου.

Το δεύτερο τεύχος (#rebel) κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 κι αναφέρεται σε σύγχρονους δημιουργούς που άσκησαν κοινωνική και πολιτική επιρροή με την τέχνη και την πολυσχιδή προσωπικότητα τους συχνά σε αντίξοοες συνθήκες.

Το τρίτο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2021 με θέμα την Schmuck 2021 στο Μόναχο. Αναζητούμε καλλιτέχνες που εργάζονται με το μεσο κόσμημα και ζουν στην Ελλάδα, με στόχο την παρουσίαση τους – κατόπιν επιλογής – στην ηλεκτρονική κι έντυπη έκδοση. Οσοι καλλιτέχνες ή designers πιστευουν ότι εχουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθούν για τη σχέση τους με το κόσμημα και ενδιαφέρον έργο, παρακαλούνται να στειλουν κείμενο και φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης στην ηλεκτρονική διευθυνση:

loukiarichards@gmx.de μεχρι την 1η Δεκεμβρίου 2020.

http://www.smck.org

One thought on “ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s