Η ΑΦΕΛΕΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το ζήτημα του κορωνοιου και η ματαίωση της περίφημης έκθεσης Schmuck του Μονάχου, έφερε στην επιφάνεια εγγενή προβλήματα της σκηνής του εικαστικού κοσμήματος, τα οποία ήταν γνωστά από καιρό σε ένα πιο ενημερωμενο, στενοτερο κύκλο δημιουργων που συγχρωτiζονταi πιο ενεργά με τοπικες ομάδες και παράγοντες, αλλά και διαθέτουν τις γνώσεις γλώσσας και κουλτούρας, ώστε να αξιολογησουν εύστοχα τα τεκταινόμενα.

Η γράφουσα μέσω αγγλόφωνης αρθρογραφίας της επιχείρησε επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια να ενημερώσει τους ξένους εικαστικούς και designers για αυτό που οι συνάδελφοι τους στο Μόναχο χαρακτηριζουν προβληματικη έως εχθρικη πράξη, δηλαδή την αυτό ανακήρυξη ανθρώπων που ουδεμία σχέση ή συμβολή είχαν ποτέ στην από πλέον της δεκαετίας διαμόρφωση της λεγόμενης Εβδομάδας Κοσμήματος του Μονάχου – Schmuck Woche München – των εκθέσεων δηλαδή στα πέριξ της κεντρικής έκθεσης Schmuck – σε ‘διοργανωτες’ αυτής της εβδομάδας.

Με τον πιο κατηγορηματικο τρόπο, έχοντας επιμεληθεί 11 ομαδικές διεθνείς εκθέσεις,εξι εξ αυτών παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Κοσμήματος του Μονάχου, και έχοντας η ίδια επιλεγη δις ως υποψήφια για το βραβείο της Schmuck (2017 και 2020), αλλά κι έχοντας την τιμή ως μόνη Ελληνίδα να συμμετάσχω στην έκθεση της Βαυαρικής Ένωσης των Εφαρμοσμενων Τεχνών (2017) και την Ευρωπαϊκή Τριεναλε στο Βέλγιο και την Ιρλανδία (2018-2019) θελω να δηλώσω ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι ο διοργανωτής της Εβδομάδας Κοσμήματος του Μονάχου πέραν των ιδίων των δημιουργων και των επιμελητων των ανεξάρτητων εκθέσεων και events.

Η Εβδομάδα Κοσμήματος του Μονάχου είναι ένα indy (independent) event που απαρτίζεται από μονάδες που δεν υπακουουν σε ούτε συντονιζονται υπό κανέναν “αρχηγό” ή “οργανισμό”.

Δολίως άτομα εκτός της σκηνής του Μονάχου καταχρωνται με κόλπα μάρκετινγκ και δημιουργικής ασάφειας το έργο που επιτελεσαν επί σειρά ετών με προσωπικές θυσίες κι αφοσίωση δημιουργοί με έδρα το Μόναχο, ώστε να γεννηθεί αυτό το δίκτυο εκθέσεων στα πέριξ της Schmuck.

Oι διοργανωτές της Schmuck, μεταξύ των οποίων το Βαυαρικό Επιμελητήριο Εφαρμοσμενων Τεχνών κι Επαγγελμάτων, αλλά και το ομοσπ. υπ. Οικονομικών – στηρίζουν και προωθούν την πρωτοβουλία των ανεξάρτητων Βαυαρών εικαστικών του κοσμήματος με την έκδοση ενός φυλλαδιου/χάρτη, στο οποίο ντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες μπορούν να δημοσιεύσουν πληροφορίες για την έκθεση τους δωρεάν.

Ο χαρτης/φυλλάδιο αυτός προηγήθηκε άλλων δωρεάν ή επί αμοιβή χαρτών ή πληροφορικών εντύπων που εξέδωσαν κι εκδίδουν ιδιώτες.

Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σχολιάσω επισταμενως αυτό το ιστορικό της Schmuck Woche München που στα αγγλικά μεταφράζεται κατά γράμμα σε Jewellery Week Munich, αν τα περιστατικά του κορωνοιου και οι αντιδράσεις αυτοκλητων ‘διοργανωτων’ δεν με επειθαν ότι δεν πρέπει κανείς να μείνει αμέτοχος έναντι συμπεριφορών ανευθυνών κι επικίνδυνων που όχι μόνο κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αλλά και διαστρεφουν την πραγματικότητα συκοφαντωντας όσους από εμάς από την πρώτη στιγμή συντάχθηκαν κι υποστήριξαν την απόφαση της Schmuck, της μονής αρχής που από το 1959 δικαιούται να αποκαλείται διοργανωτής, να ματαιώσει τη διεθνή έκθεση λόγω του κινδύνου έξαρσης της μετάδοσης του ιού κι επαπειλουμενης πανδημίας.

Η απόφαση ήταν δύσκολη κι ακολούθησε τις κρατικές εντολές που απαγορεύουν εδώ και δύο εβδομάδες τις συναθροισεις άνω των 1.000 ανθρώπων στην Γερμανία.

Αν και η απόφαση της Schmuck με ζημιωνει στην καριέρα και την τσέπη μου, καθώς κανείς δεν μου εγγυάται ότι θα επιλεγω του χρόνου εκ νέου από τον επόμενο επιμελητή να συμμετάσχωω στη διεθνή έκθεση, ενώ έξοδα που είχα κάνει ενοψη της Εβδομάδας α Κοσμήματος στην οποία συμμετείχαμε με έκθεση υπό την αιγίδα και χάρη στην οικ.στηριξη της Πόλης του Μονάχου, δεν μας επιστρεφονται, στήριξα αμέσως, χωρίς ενδοιασμό την απόφαση της ματαίωσης, θέτοντας, αυτονόητα, πάντα το δημόσιο συμφέρον πάνω του ατομικού.

Εισέπραξα από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιησα τη στήριξη μου πρωτοφανές ύβρεις, αλλά και συκοφαντηθηκα από ανθρώπους ανευθυνους και ιδιοτέλεις ως ‘διασπειρουσα τον πανικο’ και ‘καταστροφέας της Εβδομάδας Κοσμηματος’.

Αν και η δύναμη που μου αποδίδουν να καταστρέψω μια ολόκληρη Εβδομάδα με κολακεύει, θέλω να τονίσω ότι η στήριξη μου στην απόφαση της ματαίωσης ακολούθησε τόσο τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπ. Υπουργείο Υγείας, όσο και η ιατρική κοινότητα.

Επεσημανα σε κοινοποιήσεις στα αγγλικά, ότι ακόμα κι αν κάποιος δεν νοσήσει, πράγμα που εύχομαι για τον καθένα, η προοπτική της τουλάχιστον 14ημερης απομόνωσης δλδ καραντίνας, σε περίπτωση που έχει κανείς την ατυχία να συνταξιδευσει με ύποπτο ως φορέα της νόσου, είναι όχι μόνο μια επώδυνη διαδικασία, αλλά και εξαιρετικά ακριβή, καθώς το γερμ κράτος Δεν καλύπτει τα σχετικά έξοδα.

Η ενημέρωση αυτή ‘αντικρουστηκε’ με άσχετα στοιχεία στα αγγλικά από ανθρώπους που δεν μιλάνε μια λέξη γερμανικά και δεν ξέρουν που πάνε τα 4 σε σχέση με την Γερμανία.
Αναρωτιέμαι φυσικα:
Υπάρχει τόσο αφελής κόσμος που εμπιστεύεται την υγεία του σε ανθρώπους που ψευδονται στα μούτρα του και τον ενθαρρύνουν να μην ‘τα παρατησει’, ‘να αγνοήσει’ τις παραινεσεις’ του οργανωμένου κράτους και των ειδικών και να’ πάει στο Μόναχο ‘αγνοώντας’ αυτούς που σπέρνουν πανικο’, διεξάγοντας παράλληλα ψηφοφορίες, επιεικώς φαιδρές, λες κι ο κορωνοιος, αν ψηφίσουμε ότι δεν μας πειράζει, θα εξαφανιστεί.

Οι πράξεις θυα ήταν απλώς καταπτυστες αν δεν εθιγαν ταυτόχρονα τον επαγγελματισμο ανθρώπων όπως ο Κριστόφ κι εγώ, παρουσιάζοντας ως ορθή λύση τη μη ματαίωση, υπονοώντας ότι είναι στο χερι μας να κανουμε την έκθεση, αγνοώντας τις οδηγίες των αρχων, αν έτσι μας καπνίσει, αποδίδοντας φοβίες σε ανθρώπους μπαρουτοκαπνισμενους στην επιμέλεια εκθέσεων και σπέρνοντας δολίως διχόνοια εντός ομάδων – αμφισβητωντας τη σοβαρότητα των στοιχείων που έμπειροι Project managers παραθέτουν στα μέλη κατά την ενημέρωση τους.

Η δική μας έκθεση αναβλήθηκε για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020,. Η διακεκριμένη ως μια εκ των έξι καλύτερων χωρών τέχνης του Μονάχου WELTRAUM, χώρος της έκθεσης μας, είναι επαγγελματική γκαλερί και μπορεί να μας δώσει μια νέα ημερομηνία κι όχι θλιβερό παραπηγμα που νοικιάζεται μέσω AIR bnb και λειτουργεί βάση των κανόνων της αρπακτης.

http://www.polemos2020.tk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s