ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – Το κόσμημα ως μέσο να αναλογιστούμε την ουσία όλων των πραγμάτων που μας περιβάλλουν

Tο κείμενο που ακολουθεί σε μετάφραση δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες στα αγγλικά στο Findings, το περιοδικό της βρετανικής Association for Contemporary Jewellery. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στο πρωτότυπο στην ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση αυτού του μπλογκ.

Ivanka.JPG
Η σύγχρονη τέχνη έχει την αποστολή να αναμιγνύεται ενεργά στο δημόσιο διάλογο περί πολιτικής, κοινωνίας και περιβάλλοντος και να χαράζει εναλλακτικές πρακτικές. Τόσο εγώ (η Λουκία Ρίτσαρντς) όσο και ο σύντροφος μου, ο Κρίστοφ Τσίγκλερ που εργαζόμαστε κι εκθέτουμε μαζί ως ZLR Betriebsimperium, είμαστε εικαστικοί, ζούμε κι εργαζόμαστε στην Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

Η ελληνική μυθολογία είναι πολύ γνωστή κι αγαπητή στις δύο ξένες χώρες που προανέφερα, ωστόσο όταν ξεκινήσαμε τη σειρά εκθέσεων με αντικείμενο την τέχνη του κοσμήματος, υπό την επωνυμία „Myths“ το 2013 στο Βερολίνο, η σύγχρονη Ελλάδα τύγχανε της περιφρόνησης των διαμορφωτών της διεθνούς κοινής γνώμης. Θέλαμε να μιλήσουμε για ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιώντας ένα μέσο που θα μπορούσε να στείλει πολύ μακριά το μήνυμα μας, δηλαδή το κόσμημα.

Η αρχαϊκή κληρονομία του κοσμήματος, η κινητικότητα του, η συμμαχία του με το status quo μας γοήτευε. Μεταφέραμε τους μύθους στη σύγχρονη εποχή, ώστε να αντανακλούν τις αγωνίες και τις ελπίδες των Ελλήνων, αλλά και να απαντούν στη δίκαια ερώτηση των μη Ελλήνων:

Και μένα γιατί να με νοιάζει τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Οι ελληνικοί μύθοι μιλούν για καταστάσεις που κάθε άνθρωπος θα συναντήσει στην ζωή του – αργά ή γρήγορα: αγάπη και θυσία, κατάκτηση κι απώλεια, απληστία και συμπόνοια, συνειδητότητα και άγνοια, ευλάβεια και υπεροψία, άνοδος και πτώση. Οι λύσεις που προτείνουν σε σύνθετες καταστάσεις πάντα απηχούν την ιδέα της συμπαντικής αρμονίας.

Το „Test Drive“ είναι το αγαπημένο μας πρότζεκτ της σειράς εκθέσεων „Myths“ που σχεδιάσαμε, οργανώσαμε κι επιμεληθήκαμε. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα τροχόσπιτο κατά τη διάρκεια της περίφημης Εβδομάδας Κοσμήματος του Μονάχου/Munich Jewellery Week το 2016.

Στόχος μας ήταν να μιλήσουμε για την φύση που κινδυνεύει και για την επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τα καταναλωτικά πρότυπα της εποχής μας. Φιλοδοξούσαμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων„εκεί έξω στον δρόμο“ – όχι απαραίτητα ανθρώπων που ενδιαφέρονταν για το κόσμημα, αλλά θετικών έναντι του μηνύματος που στέλναμε.
Πήγη έμπνευσης για την έκθεση μας στάθηκε η ύβρις του βασιλιά Ερισύχθονα. Οταν ένας άνθρωπος ξεχνά τη σχετική θέση που κατέχει στη συμπαντική τάξη, διαπράττει ύβρι και η νέμεσις έπεται. Ο Ερισύχθων καταστρέφει το ιερό δάσος της Δήμητρας, για να κτίσει μία αίθουσα για τα συμπόσια του. Η θεά τον καταριέται με ακόρεστη πείνα. Καταλήγει να φάει τις ίδιες του τις σάρκες.

Οι επισκέπτες του „Test Drive” δανείζονταν τα κοσμήματα, τα φορούσαν και κυκλοφορούσαν με αυτά στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Κοσμήματος του Μονάχου /MJW 2016. Τα έργα ήταν φτιαγμένα με οργανικά ή ανακυκλώσιμα υλικά ή μέσω τεχνικών που εξοικονομούν ενέργεια ή κεφάλαιο – όπως είναι η τεχνική  3D Printing. Η έκθεση απηχούσε πολύ γνωστές πρακτικές των (κοινωνικών και οικονομικών) κινημάτων Swarm/Sharing/Swaping και βρήκε απήχηση σε ένα κοινό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που επισκέπτεται μία έκθεση σε μία γκαλερί.

Φέτος, ξεκινήσαμε μία νέα σειρά εκθέσεων εμπνευσμένη από την γαλήνη και την χαρά που ένιωθαν οι μύστες στο τέλος των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όταν το πέπλο που κάλυπτε την αλήθεια είχε αρθεί. Η σειρά υπό τον τίτλο „Initiation/Μύησις“ απαρτίζεται από μία Artist Residency στην Αθήνα υπό τη δική μας επιμέλεια και διδασκαλία, την οποία ακολουθεί η έκθεση σε μία σημαντικότατη διεθνή συνάντηση ή εκδήλωση, όπως είναι η Εβδομάδα Κοσμήματος του Μονάχου ή η Διεθνής Εκθεση Τέχνης Κοσμήματος Sieraad του Αμστερνταμ. Ενώ εμείς μυούμε τους συμμετέχοντες στις ομάδες μας σε μία ολιστική και όχι κατακερματισμένη (ως είθισται) προσέγγιση της τέχνης, της πολιτικής, της ζωής, αυτοί μας μυούν στην δημιουργική και συναισθηματική πηγή που αναβρύζει μέσα τους και τροφοδοτεί το πάθος τους για το κόσμημα με ενέργεια και δύναμη.

Οι αρχαίοι Ελληνες αντιλαμβάνονταν το κόσμημα ως τμήμα του “κόσμου” (που στα αρχαία εληνικά σημαίνει κόσμημα). Ετσι φορώντας κανείς ένα κόσμημα, συνδέεται με το σύμπαν. Είναι μία όμορφη μεταφορά, για να αναλογιστεί κανείς την ουσία όλων των πραγμάτων που μας περιβάλλουν.

Οι ομάδες της „Initiation 2017“ συμμετέχουν στην Sieraad International Art Jewellery Fair Amsterdam (9-12 Νοεμβρίου 2017) και την Εβδομάδα Κοσμήματος του Μονάχου (8-11 March 2018).
*ZLR Betriebsimperium σημαίνει Αυτοκρατορικές Επιχειρήσεις των Christoph Ziegler/Loukia Richards!

 

BB_Domestic Angel.JPG

LINKS:

www.myths2015.de[http://www.myths2015.de/]
www.initiation2017.com[http://www.initiation2017.com/]
www.zlr-betriebsimperium.tk[http://www.zlr-betriebsimperium.tk/]
www.leaveyourcrisis.com[http://www.leaveyourcrisis.com/]
www.loukiarichards.de[http://www.loukiarichards.de/]
www.christophziegler.com[http://www.christophziegler.com/]
http://www.wagner-preziosen.de

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s