Πλέκοντας το στραβό δίκτυ(ο) των ελληνο-γερμανικών σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Valeria Geritzen: “Osten/Westen“ (Ανατολή-Δύση)
Πλέκοντας το στραβό δίκτυ(ο) των ελληνο-γερμανικών σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών
Η έκθεση πραγματοποιείται στη βιτρίνα του καταστήματος: „Πανουργιάς. Σφραγίδες. Επιγραφές, Χαρακτική“. Λέκκα 30, Σύνταγμα.
Παρασκευή 14 – Κυριακή 16 Ιουλίου 2017. Eγκαίνια: Πέμπτη 13 Ιουλίου, 7 – 9 μ.μ.

Η δημοσιογράφος κι εικαστικός Βαλέρια Γκέριτσεν (Valeria Geritzen) επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο ως ανταποκρίτρια της ειδησεογραφικής πλατφόρμας για θέματα πολιτισμού και τέχνης artberlin.de. Αποστολή της Γκέριτσεν ήταν να καλύψει την έναρξη της documenta 14 στην Αθήνα. Οι εμπειρίες της στην – κατά την ίδια – „πιο φιλόξενη και ζωντανή πόλη της Ευρώπης“ σύντομα μετατράπηκαν σε ένα ερώτημα:

Πόσο καλά καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο;

ή διαφορετικά:

Μήπως η αναντίστοιχη εικόνα που έχουμε για τον άλλο εξαρτάται από την λάθος αντίληψη που έχουμε για τις πολιτισμικές αξίες και τους κώδικες επικοινωνίας του;

ASTE_WESTE e-Flyer.jpg

Επιπλέον:

Μήπως αυτή η λανθασμένη αντίληψη του ενός για τον άλλο επιδρά και στον τρόπο που ο δεύτερος αντιλαμβάνεται τον πρώτο;

Αυτα τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η Γκέριτσεν με την έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζει στη βιτρίνα ενός καταστήματος σφραγιδών, επιγραφών και χαρακτικής στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, εκτός πλαισίου τέχνης, γκαλερί ή εναλλακτικών χώρων, επιδιώκοντας να προβληματίσει τον περαστικό, αν κατάλαβε σωστά αυτό που βλέπει.

Η έκθεση εστιάζει σε μία φωνητική παρανόηση: Δύση/Ανατολή στα γερμανικά προφέρεται Βέστεν/Οστεν που με μία μικρή αλλοίωση της ορθής προφοράς μετατρέπεται εύκολα σε Βέστε/Αστε (Σακκάκι/Κλαδί). Παράλληλα, η Γκέριτσεν βιντεοσκοπεί τις απαντήσεις του αθηναϊκού κοινού σε μία σειρά ερωτήσεων που θέτει στους περαστικούς επιχειρώντας να διαλευκάνει, αν υπήρξε και πως έγινε κατανοητή η επίδραση της documenta 14 στην Αθήνα.
Οι συνεντεύξεις θα παρουσιαστούν στο γερμανικό κοινό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Korbmacher Museum (Μουσείο Καλαθοπλεκτικής) στην Κάσελ το προσεχές διάστημα.

Με αυτό τον τρόπο η Γκέριτσεν πλέκει ένα δίκτυ από αντιλήψεις, παρανοήσεις, προβολές και προσδοκίες που – λανθασμένες ή μη – προσθέτουν ακόμα ενα λιθαράκι στην αμφίθυμη και συχνά θαμπή εικόνα των ελληνο-γερμανικών σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών, με δεδομένο ότι η documenta 14 προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα – ενδιαφέροντος, αλλα και εχθρότητας – στο αθηναϊκό κοινό.

Η Γκέριτσεν είναι η τελευταία εικαστικός που φιλοξενείται σε αυτή τη σαιζόν στη σειρά Artist In Residence/One Artist A Week, την οποία επιμελούνται από τον Δεκέμβριο του 2015 οι ZLR Betriebsimperium (Christoph Ziegler – Loukia Richards). Οι εικαστικοί κι επιμελητές με έδρα το Αμβούργο πραγματοποίησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2017 δώδεκα εκθέσεις ξένων κι Ελλήνων εικαστικών σε μη συμβατικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας (Zen Center Athens/ Κινηματογράφος Τριανόν/ Πανουργιάς). Οι έξι από αυτές τις εκθέσεις εντάχθηκαν στις εκδηλώσεις του “Victoria Square Project”, του εικαστικού project των Rick Lowe/Μαρίας Παπαδημητρίου για τη dokumenta 14.

Στόχος των ZLR Betriebsimperium με τη σειρά Artist In Residence/One Artist A Week είναι να γκρεμίσουν τις μπαριέρες του δέους, του φόβου ή της απέχθειας που συχνά προκαλούν μουσεία και γκαλερί στο μη μεμυημένο κοινό και να ανοίξουν τον κύκλο όσων επιθυμούν να κατανοήσουν και να απολαύσουν τη σύγχρονη τέχνη.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

http://www.artberlin.de/documenta-14-athens-d14/
www.loukiarichards.de
www.chistophziegler.com
www.zlr-betriebsimperium.tk
https://myths2015munich.wordpress.com/2017/06/23/favelab-wer-wir-sind/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s