„Vertical Transitions“. Η εξέλιξη του οικιστικoύ ιστού της Αθήνας με οδηγό το κόσμημα: Από τον Μύθο έως τις μέρες μας.

Chiara Cavallo: Vertical Transitions. 8-11.6.2017. Cine Trianon, Κοδριγκτώνος 21 στο ύψος της Πατησίων. Η ατομική έκθεση πραγματοποιείται με την επικοινωνιακή υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών (Γραφείο Πολιτισμού της πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα).Με την επικοινωνιακή υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

Εχει ενδιαφέρον για το σύγχρονο Αθηναίο ο τρόπος με τον οποίο η κάτοικος μίας πανάρχαιας πόλης, της Ρώμης, βλέπει τις πέντε χιλιετίες ύπαρξης της πόλης της Αθήνας ως μία ολότητα εν εξελίξει και μεταγλωττίζει τις παρατηρήσεις της σε ένα εικαστικό μέσο – φορέσιμο και κινητό – όπως το κόσμημα.
Φορώντας το, η Κιάρα Καβάλο (Chiara Cavalo) γεννημένη στην πόλη που συνέδεσε στενά την ιστορική και πολιτιστική της μοίρα με την Αθήνα, περιπλάται στα ίχνη του μύθου, της απαρχής του πολιτισμού και της εξέλιξης του οικιστικού ιστού της τρίτης πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Την κεντροευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση των φλανέρ (flaneur) του 20ου αιώνα – των περιηγητών των μητροπόλεων – ανασύρει επίσης από την μνήμη μας η Ιταλίδα εικαστικός κι επιμελήτρια που έρχεται στην Αθήνα φιλοξενούμενη του προγράμματος Artist In Residence του ιστορικού κινηματογράφου της Πατησίων Τριανόν και παρουσιάζει την ατομική της έκθεση „Vertical Transitions“ (Κάθετες μεταβάσεις) στο φουαγιέ του.

Ιχνη, μοτίβα και δοξασίες – προϊστορικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασσικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, αρβανίτικα, φράγκικα, οθωμανικά, βαυαρικά και πόσα άλλα – δεν θα δυσκολευτεί να βρει ο παρατηρητικός επισκέπτης στη σύγχρονη μεγαλούπολη. „Η πόλη της Αθήνας είναι μία διαστρωμάτωση συνηθειών και πληθυσμών που άφησαν ίχνη κι επέδρασαν καταλυτικά πάνω στη μορφολογία της πόλης“, λέει η Καβάλο.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο στη δουλειά της Καβάλο είναι ότι επιλέγει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της σε ένα μέσο που κινείται: Το κόσμημα (μαζί με το σώμα αυτού που το φορά) αποτελεί ταυτόχρονα αρχειακό υλικό και πυξίδα προς το μέλλον. Ο τρόπος κατασκευής του μέσω τεχνικών κοπής λαίηζερ αναπαριστά τη διαστρωμάτωση.
„Ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει τα ίχνη της διαδικασίας που ακολουθώ, Το κόσμημα μετατρέπεται σε ένα υποδοχέα νοημάτων, όπου όλες οι μεταβολές πάνω του δίνουν προστιθέμενη αξία στο αρχικό αντικέιμενο“, προσθέτει.

Η Καβάλο είναι η έβδομη „Artist In Residence“ που φιλοξενείται στο Τριανόν από την αρχή του έτους. Ο διατηρητέος κινηματογράφος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αμερικανού εικαστικού Rick Lowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής, να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του “Victoria Square Project” για τη Athens Dokumenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελούνται οι ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).

Η Κιάρα Καβάλο σπούδασε design και κόσμημα στην Ιταλία και την Αγγλία και υπήρξε – μεταξύ άλλων – μαθήτρια του περίφημου Ruudt Peters στην Alchimia: Contemporary Jewellery School της Φλωρεντίας. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, ενώ εργάζεται και ως επιμελήτρια.

Η έκθεση „Vertical Transitions“ εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουνίου Μαϊου στις 8.30 μμ. 
Είσοδος ελεύθερη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 82 15 469
e-mail: myths2015@zoho.com

LINKS:

http://www.cinetrianon.gr
http://www.chiarajewels.com
http://www.zlr-betriebsimperium.tk
Facebook: Mythen/Myths
Twitter: @LoukiaRichards

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s