Christoph Ziegler:„ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Between the chairs.“

christoph_mail.jpgΦωτογραφία, περφόρμανς, βίντεο στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.
12 – 21 Μαϊου 2017

Η κλειστοφοβία που ένιωσε ο Γερμανός γλύπτης και περφόρμερ Κρίστοφ Τσίγκλερ (Christoph Ziegler) επιστρέφοντας στους αυστηρά καθορισμένους ρυθμούς της πατρικής εστίας – μετά από πολύχρονη απουσία – τον οδήγησε στη σύλληψη του Μέμπλινγκ (Moebling). Πρόκειται για μία μίξη σκιαμαχίας τύπου Τάι Τσι με περφόρμανς, ένα εφήμερο γλυπτό φτιαγμένο με υλικά το ανθρώπινο σώμα, έπιπλα κι αντικείμενα καθημερινής χρήσης!

Μέσω του Μέμπλινγκ, ο Τσίγκλερ εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με ό,τι απαρτίζει τον μικρόκοσμο του, το σπίτι του δηλαδή. Eίναι το μοναδικό καταφύγιο, εντός του οποίου μπορεί ακόμα να αρθρώσει και να βιώσει φαντασιώσεις θριάμβου και μεγαλείου, εκεί όπου η ψυχαναγκαστική αισιοδοξία και το αέναο βούρλισμα επιτυχίας και προόδου της σύγχρονης Δύσης, προσκρούει στις τελετουργικές κινήσεις του Τσίγκλερ που γελοιοποιεί κι εκμηδενίζει τον αξιακό της κώδικα.

Ο εικαστικός σχολιάζει με καυστικό τρόπο όψεις της σύγχρονης Γερμανίας, όπως το κίνημα της συνεχούς αυτοβελτίωσης και της νεοπαγανιστικής δεισιδαιμονίας, αλλά και την απαίτηση της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας για συνεχή ελαστικοποίηση του βίου ως πανάκεια της συνεχιζόμενης οικονομικής αρρυθμίας.
Η εμπειρία του Τσίγκλερ στην χρεωκοπημένη και κατεστραμμένη Ελλάδα αντανακλάται στην ανίχνευση στοιχείων πηγαίας αντίστασης στην παραίτηση όπως εκδηλώνονται με γλαφυρότητα σε νεολογισμούς, για παράδειγμα στη λέξη Καρεκλοκένταυρος. Την ερμηνεύει ως τον άνθρωπο που ακροβατικά – σχεδόν – υπερασπίζεται την τελευταία σπιθαμή του δικαιώματος να παραμένει κριτικός κι ελεύθερος – εις πείσμα όλων!

Η λέξη Μέμπλινγκ προέρχεται από το μέμπελ, γερμανιστί το επιπλο και την αγγλική κατάληξη ινγκ που δηλώνει παρόν, δράση κι ενέργεια κι αποτελεί δεύτερο συστατικό πολλών αθλητικών κινημάτων ή δράσεων εναλλακτικού τρόπου ζωής όπως το τζόγκινγκ, το κράφτινγκ, το σόουλινγκ κλπ.

Ο Τσίγκλερ είναι o τέταρτος εικαστικός που φιλοξενείται από τη αρχή του χρόνου ως „Artist In Residence“ στον ιστορικό κινηματογράφο της Πατησίων Τριανόν. Το διατηρητέο κινηματοθέατρο, αίθουσα συναυλιών και χώρος διαλέξεων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αμερικανού εικαστικού Rick Lowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής, να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του “Victoria Square Project” για τη Athens Dokumenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελείται άλλωστε ο Τσίγκλερ από κοινού με τη Λουκία Ρίτσαρντς υπό το ψευδώνυμο ZLR Betriebsimperium Hamburg.

Ο Τσίγκλερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου και τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας. Ηταν υπότροφος του γερμανικού κρατικού ιδρύματος Schloss Plüschow, του προγράμματος φιλοξενίας εικαστικών της ACC Galerie και της Πόλης της Βαϊμάρης, καθώς και του κρατικού ιδρύματος υποτροφιών Stiftung Künstlerdorf Schöppingen. Γνωστός για τις εγκαταστάσεις του στο δημόσιο χώρο στην Γερμανία, ο Τσίγκλερ εργάζεται επίσης με μέσα την φωτογραφία, το collage και την περφόρμανς, ενώ επιμελείται εκθέσεις τέχνης στην Ολλανδία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Ζει κι εργάζεται μεταξύ Αμβούργου και Αθήνας.

Η έκθεση „ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Between the chairs.“ εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Μαϊου στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαϊου 2017.

Σύνδεσμοι:
http://www.christophziegler.com
http://www.cinetrianon.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 82 15 469
e-mail: myths2015@zoho.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s