Καλλιόπη Ανδρικοπούλου: Περίπλους στα χρόνια της αθωότητας.

«Μνήμης χαρτογράφηση»: Κόσμημα, Αντικείμενο, Mixed media στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν. 3 – 10 Μαϊου 2017

Τη δύναμη του χάρτη να στρέφει την πυξίδα των οραματισμών μας σε τόπους συλλογικής μνήμης και να αντλεί δύναμη υπέρβασης κάθε Οδύσσειας, παρουσιάζει η Καλλιόπη Ανδρικοπούλου στην έκθεση «Μνήμης χαρτογράφηση» (3-30 Απριλίου 2017) στο φουαγιέ του ιστορικού κινηματογράφου της Πατησίων.

Είναι η τρίτη εικαστικός που φιλοξενείται από τη αρχή του χρόνου ως „Artist In Residence“ στο Τριανόν. Ο διατηρητέος κινηματογράφος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αμερικανού εικαστικού Rick Lowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής, να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του “Victoria Square Project” για τη Athens Dokumenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελούνται οι ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).

„Γεννήθηκα σε μια από τις πολλές ελληνικές ναυτικές οικογένειες με καταγωγή από την Χίο. Μικρό παιδί ταξίδεψα και εγώ σε ένα πλοίο. Γύρισα όλο τον κόσμο τρεις φορές. Όμως τον είδα από μακριά, από τη θάλασσα. Έτσι μεγάλη, ζω με τη λαχτάρα να γνωρίζω πόλεις και ανθρώπους. Ανήκω σε μια γενιά με προπάππουδες, παππούδες, γονείς έλληνες ναυτικούς ίσως την τελευταία και αυτές τις μνήμες φέρουν και θέλουν να μεταφέρουν στους στεριανούς τα έργα μου”, λέει η Ανδρικοπούλου.

Το εικαστικό κόσμημα έχοντας το μέγιστο πλεονέκτημα να μεταφέρει και να εξαπλώνει μηνύματα κι ιδέες μέσα στον ευρύτερο χώρο μέσω αυτού που το φορά, γνωρίζει σήμερα διεθνώς πρωτοφανή άνθιση και ως μέσο πολιτικής επικοινωνίας.

Η Ανδρικοπούλου με αξιολογότατη καλλιτεχνική και διδακτική εμπειρία στον τομέα Κόσμημα, καθώς υπήρξε συνιδρύτρια και διευθύντρια του χώρου εναλλακτικής μάθησης “Συν Απειρο”, παρουσίασε για πρώτη φορά τους χάρτες της το 2015 στην Εβδομάδα Κοσμήματος του Μονάχου συ μμετέχοντας στην κινητή έκθεση “Test Drive”.

Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, η Ανδρικοπούλου σπούδασε κόσμημα στο ΙΙΕΚ Mokume και παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια στην Alchimia: Contemporary Jewellery School της Φλωρεντίας. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 13η Biennale Νέων Καλλιτεχνών (εφαρμοσμένες τέχνες, κόσμημα) στο Μπάρι της Ιταλίας το 2008. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Η έκθεση „Μνήμης χαρτογράφηση“ εγκαινιάζεται την Τετάρτη 3 Μαϊου στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαϊου 2017.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

www.cinetrianon.gr

www.kalliopiandrikopoulou.com

www.zlr-betriebsimperium.tk

https://myths2015munich.wordpress.com/2016/04/24/kalliopi-andrikopoulou-the-international-audience-is-longing-for-true-and-honest-creations/

www.myths2015.de

www.synapeiro.gr

card-postall_2

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s