Πλέκω για να αγκαλιάσω όσους αγαπώ

Greek text only
Οι φίλοι της στήλης γνωρίζουν τη Μαρία Ζηλάκου ως „μαμά του Αριστείδη“, του δεκάχρονου μαθητή από τον Πειραιά που έφτιαξε τη Μασκώτ των Μύθων 2015 Σιεράαντ Αμστερνταμ: την „Τρίαινα του Ποσειδώνα“!
Η Μαρία Ζηλάκου είναι επαγγελματίας στον χώρο του πλεξίματος.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σε χώρες προηγμένες όπως η Ολλανδία το πλέξιμο διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο λόγω της τεράστιας σημασίας του για την εθνική οικονομία.
Αυτούς τους επαγγελματίες που εκπαιδεύει το ολλανδικό/αγγλικό/αμερικάνικο/ιαπωνικό πανεπιστήμιο, η Μαρία Ζηλάκου συναγωνίζεται επαξίως στη διεθνή αγορά:
Δημιουργεί νέα μοτίβα, εξελίσσει πολυπλοκές εφαρμογές, μελετά την παράδοση και την προσαρμόζει στις σημερινές ανάγκες, διοργανώνει events συχνά με κοινωφελή σκοπό, διδάσκει. Με άλλα λόγια, είναι σκαπανέας της επανανακάλυψης και διάδοσης των εφαρμογών της ελληνικής χειροτεχνίας.

Ως γνωστόν, ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης και ίσως ο μόνος ωφέλιμος κρατικός οργανισμός που θεωρήθηκε άχρηστος κι έκλεισε, ήταν ο ΕΟΜΜΕΧ με χώρους πώλησης έργων και σχολές κατάρτισης για εκατοντάδες γυναίκες με χαμηλό εισόδημα και δη αγρότισσες από τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.
Για μένα ήταν ένα έγκλημα βλακείας και αμορφωσιάς.

Διεξάγουν κυριολεκτικά αγώνα γυναίκες κυριως, που συχνά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά τις ενώνει το κοινό πάθος για την ανεκτίμηση ελληνική πολιτισμική κληρονομιά και παράδοση, ώστε να την διατηρήσουν ζωντανή, να την πάνε παρακάτω και να εμπνεύσουν τη νέα γενιά – συχνά δε χρηματοδοτούν τον αγώνα αυτόν με ίδια μέσα ή με μικρές εισφορές από το υστέρημα φίλων.
Κάπου εκεί, λόγω κοινού πάθους, αλλά και τύχης, γνωριστήκαμε με την Μαρία Ζηλάκου.

Μας στήριξε με την μικροχορηγία της, ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τους Μύθους 2015 στη Σιεράαντ του Αμστερνταμ. Την ευχαριστούμε θερμά και σας προτρέπουμε να διαβάσετε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας!

•    Γιατί πλέκεις;
Νομίζω ότι πλέκω για τον ίδιο λόγο εδώ και 40+ χρόνια: γιατί κάθε πλεκτό είναι μοναδικό, είναι ένα είδος αποτυπώματος εκείνου που πλέκει. Είναι, λοιπόν, ένας τρόπος έκφρασης κι αυτός (συγγνώμη για το κλισέ) κι επίσης ένας τρόπος για να εκδηλώσεις συναίσθημα. Τα πλεκτά απαιτούν κόπο και χρόνο και γι αυτό μεταφέρουν πολλή αγάπη. Είναι μια «αγκαλιά» από αυτόν που πλέκει προς εκείνον που το φορά ή το χρησιμοποιεί. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν τα αγοράζουμε, γιατί, αν το καλοσκεφτείς, η αγάπη δεν συμπεριλαμβάνεται ποτέ στην τιμή, αλλά, χωρίς αγάπη το πλεκτό δεν είναι ποτέ αξιαγάπητο…

•    Τι αρετές καλλιεργεί το πλέξιμο;
Στην περίπτωσή μου κυρίως την υπομονή και δεν αστειεύομαι! Το καλό με το πλέξιμο είναι ότι μπορεί να είναι είτε μοναχική είτε κοινωνική απασχόληση, οπότε ο εξωστρεφής «ενδοσκοπεί» κι ο εσωστρεφής «ανοίγεται» προς τους άλλους. Μπορεί να είναι χόμπυ και άρα διασκέδαση, αλλά και εργοθεραπεία, αφού αναπτύσσει τις λεγόμενες «λεπτές δεξιότητες» και περιλαμβάνει υπολογισμούς.  Το βέβαιο είναι ότι καλλιεργεί επίσης την πειθαρχία, την αυτοσυγκέντρωση, μας γαληνεύει και  μας ενώνει με το παρελθόν και το μέλλον, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες τεχνικές της βελόνας. Μας θυμίζει ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από το άτομό μας κι αυτό το βρίσκω εξαιρετικά χρήσιμο.

•    Πού και πότε κάνεις μαθήματα;
Από συνειδητή επιλογή δεν κάνω μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση. Σε συνεργασία με το HelloKids.gr, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα σεμιναρίων που απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και μυημένους στις βελόνες και το βελονάκι. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει έως και 4 σεμινάρια με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό στόχο. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη, αφενός γιατί οι άνθρωποι στο HelloKids.gr έχουν φροντίσει για όλα με τον καλύτερο τρόπο, αφετέρου γιατί το ενδιαφέρον των μαθητών δεν είναι επιφανειακό, αντιθέτως ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στα «ενδότερα», ξεπέρασαν κατά πολύ το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

•    Ποιά είναι η Μαρία Ζηλάκου;

Είμαι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας, με μακρόχρονη εμπειρία στη διδασκαλία Ξένων Γλωσσών (στην Ιδιωτ. Εκπαίδευση) και στην Μετάφραση προς Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Κεντάω και πλέκω από 7 ετών  και συνεχώς επιμορφώνομαι. Σχεδιάζω πρωτότυπα ρούχα και αξεσουάρ και γράφω (στα Αγγλικά & Ελληνικά) τις οδηγίες για όσους θέλουν να τα πλέξουν. Είμαι παντρεμένη με τον Μιχάλη, που, ως φιλόλογος, μου κάνει «επιμέλεια κειμένων» και μαμά του Αριστείδη, που επίσης «χειροτεχνεί».

https://www.facebook.com/MariaZilakouHandknits

•    Για τον Αριστείδη δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα. Εχουν ήδη γράψει άλλοι για αυτόν!

http://www.amna.gr/lstyle-view.php?id=90540SnapShot 2015-12-10 um 11.53.48

Advertisements

One thought on “Πλέκω για να αγκαλιάσω όσους αγαπώ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s