„Διάλογος με το Ζεν“, 17 – 20 Δεκεμβρίου 2015, Αθήνα

Greek Text only.

Μία εφήμερη έκθεση πάνω στην γοητεία της καθημερινότητας με έργα των Κρίστοφ Τσίγκλερ και Λουκία Ρίτσαρντς στην είσοδο του κτιρίου του Zen Center Athens.
„Η φόρμα είναι κενό και το κενό φόρμα“. Η φράση ανήκει στο Ζεν. Μπορεί ωστόσο να εξηγήσει και τον λόγο που οι εικαστικοί Κρίστοφ Τσίγκλερ (Christoph Ziegler) και Λουκία Ρίτσαρντς (Loukia Richards) αποφάσισαν να παρουσιάσουν έργα εμπνευσμένα από την αέναη εναλλαγή δημιουργίας κι ανυπαρξίας, για λίγες μέρες, στην είσοδο ενός κτιρίου Μπάουχάους, έδρα του Zen Center Athens στο Μοναστηράκι.

Οι δύο καλλιτέχνες που εργάζονται στο Αμβούργο, το Βερολίνο και την Αθήνα, μετατρέπουν κοινόχρηστους ή δημόσιους χώρους σε εφήμερες γκαλερί — κλιμακοστάσια και πυλωτές, βαγόνια τραίνων εν κινήσει, προσωρινές κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά σε πλατείες ή πάρκα κ.α.π. – 
επιτρέποντας έτσι στον θεατή να γίνει μέρος και να καθορίσει με την ίδια του την παρουσία την εικαστική σύνθεση. 
Τα φώτα και οι ήχοι του δρόμου, η κίνηση και τα σχόλια των περαστικών, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του κτιρίου και ζωντανές περφόρμανς συμπληρώνουν τις δράσεις των δύο καλλιτεχνών.

Η προσεκτική παρατήρηση της καθημερινότητας αποτελεί μέρος της δουλειάς των καλλιτεχνών που ανιχνεύουν τη γοητεία των τετριμμένων εκφάνσεων της σε μεγάλους περιπάτους τους μέσα στον αστικό ιστό. 
Αυτή βρίσκει έκφραση στις τεράστιες σπειροειδείς ταπισερί της Ρίτσαρντς που η εικαστικός φτιάχνει από σκουπίδια με το βελονάκι, αλλά και στην „τελετουργία του Μέμπλινγκ“ με αντικείμενα καθημερινής χρήσης – σκαμπώ, βούρτσες και σκούπες, κάλτσες και πετσέτες – του Τσίγκλερ, ενα είδος σκιαμαχίας ενάντια στα φαντάσματα του οίκου του.

Τα περισσότερα έργα της έκθεσης γεννήθηκαν στην Ελλάδα το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, όπως οι συνθέσεις με τοπίο, πόλη και τμήματα αρχαίων ελληνικών ναών που η ένταση της κρίσης συνθλίβει σε κυβόσχημα σημεία ισορροπίας κι αρμονίας. 
Γραφικά και φωτογραφικά ψυχογράμματα εσωτερικών και εξωτερικών τοπίων, αποκαλεί ο Τσίγκλερ τις μονοτυπίες του από σινική, μαρκαδόρους για γκραφίτι και αυτοσχέδιες σφραγίδες από πλαστικό. 
Τα „Κυκλώπεια“ της Ρίτσαρντς αναπαριστούν τα νεφελώματα στη δίνη του γαλαξία κι επιχειρούν τη σύνδεση του σύγχρονου ανθρώπου με το σύμπαν μέσω της δημιουργικής χρήσης των καταναλωτικών απορριμάτων. 
Το χιούμορ αποτελεί εργαλείο προσέγγισης των έργων των δύο εικαστικών, ενώ προφανής είναι και η επίδραση των πολεμικών τεχνών και της γιόγκα πάνω στη σκέψη και τη δράση τους. 
Η ζωή και η τέχνη είναι ένα, ένας ατέρμων χώρος χωρίς στεγανά, σε αέναη κίνηση κι εξέλιξη, λένε με τα έργα τους οι δύο εικαστικοί.

Το Zen Center Athens είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο να προαγάγει τη σχολή διαλογισμού του Βουδισμού, την αποκαλούμενη Ζεν. Ο διαφωτισμός που επέρχεται με την άσκηση της βοηθά στην αναγνώριση της ενότητας του εαυτού μας με το σύμπαν. Το Zen Center Athens είναι ένας χώρος διδασκαλίας των πρακτικών ανατολικής φιλοσοφίας (διαλογισμός, πολεμικές τέχνες, γιόγκα) οι οποίες αφορούν όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής και επηρεάζουν την εξέλιξη του ατόμου μέσω της ανάπτυξης της αυτογνωσίας και της αυτοπειθαρχίας.

http://www.dialogue-with-zen.tk

ΠΟΥ: Zen Center Athens, Λιμπονά 2 και Βασιλικής, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι.
ΠΟΤΕ: Εγκαίνια 17 Δεκεμβρίου, 6.00 – 10.00 μμ. 18 – 20 Δεκεμβρίου, 5.00 – 10.00 μμ.
PERFORMANCE: Ο Κρίστοφ Τσίγκλερ θα πραγματοποιήσει την περφόρμανς του „Σουλτάνη“ την Κυριακή στις 9.00 μμ.